Fogyasztói tájékoztató

 

 

 

 

 

Tanúsítvány

SSL Certificate
Blog

A Nemesis a magyarok Homályrévje

Nemes Anna
2021.03.09 12:14
A Nemesis a magyarok Homályrévje

A Bordó Gém Gyík projekt elkészítette a magyar BGG toplistát és elég látványos eredmények születtek.

A Board Game Geek a társasjátékok IMDB-je, ha szabad ilyen képzavarral élnem. Rengeteg hasznos információ, aktív közösség, és a sokak által igen gyakran látogatott top listák találhatóak itt meg. Van azonban egy elég jelentős hiányossága, nem lehet a ranglistákat Magyarországra szűrni. Ezt hidalta most át a Bordó Gém Gyík projekt elég szép eredményekkel.

A nemzetközi ranglista élén ugyanis jelen pillanatban a Homályrév áll, amelyet szorosan követ a Pandemic Legacy 1. évad és a Brass: Birmingham. A különféle magyar társasjátékos fórumok felhasználóinak egy része sokszor jelezte már, hogy bár ezek vitathatatlanul jó játékok, szerintük vannak méltóbbak a dobogós helyekre. Nos azok, akik ezen véleményüknek BGG értékelések formájában is hangot adtak és nem utolsó sorban azt is beállították a profiljukban, hogy Magyarországon laknak, most jó eséllyel elégedettebbek lesznek az eredményekkel. Magyar viszonylatban ugyanis a Homályrév átadta a helyét a Nemesisnek, a Brass felkapaszkodott a második helyre, a Pandemic helyén pedig immár a Star Wars: Lázadás terpeszkedik. Legalábbis az egyik fajta lekérdezés alapján. Ha ugyanis sokkal megengedőbbek vagyunk, és elégségesnek tartjuk, hogy véleményünket akár már 50 ember is formálja, akkor a harmadik helyet a Twilight Imperium 4. kiadása ragadja magához. Szóval az biztos, hogy a harmadik helyen egy nagy űr tátong, de nem azért, mert nincs játék, ami elfoglalná.

Top 10:

 1. Nemesis
 2. Brass: Birmingham
 3. Star Wars: Rebellion
 4. Terraforming Mars
 5. Gloomhaven
 6. Through the Ages: A New Story of Civilization
 7. Great Western Trail
 8. 7 Wonders Duel
 9. Twilight Struggle
 10. Spirit Island

Bővített top 10:

 1. Nemesis
 2. Brass: Birmingham
 3. Twilight Imperium: Fourth Edition
 4. Terraforming Mars: Prelude
 5. Star Wars: Rebellion
 6. Anachrony
 7. Terraforming Mars
 8. Gloomhaven
 9. Through the Ages: A New Story of Civilization
 10. Arkham Horror: The Card Game

Mit jelentenek ezek a számok? Az attól függ ki hogyan közelíti meg őket. Ezek lennének a magyarok kedvencei? Azoké biztosan, akik a BGG-n lelkesen értékelő, inkább keményvonalas "gamer" társasjátékozók körébe tartoznak. Ám még a BGG felhasználói közül is ők a jelentős kisebbség. A lista 12 ezer felhasználó alig 60 ezer értékelése alapján született. Figyelembe véve azt, hogy jó néhányuknak akár több százas gyűjteménye is lehet és minden egyes darabját szorgalmasan értékeli is, rögtön láthatjuk, hogy itt azért a nagy többség nem él az értékelés lehetőségével. Róluk persze feltételezhetjük azt, hogy hasonló véleményen vannak mint hangosabb társaik. Ez egyébként így van nemzetközi szinten is. A jelen listát tehát betudhatjuk a BGG top lista kistestvérének, elismerően mosolyoghatunk, ha kedvenc játékunk előkelőbb helyre kapaszkodott fel, majd visszatérhetünk a játékasztalhoz, mert végül úgy is csak az számít, hogy nekünk melyik játék vált be.

A teljes listát itt találjátok: https://kosinaz.github.io/bordo-gem-gyik/